By: Kristine Karlshøj On: juni 25, 2020 In: Ikke kategoriseret Comments: 0

Kulturen er vores ilt

 

For tiden tænker jeg meget over hvad en Ø som Langeland kan, og hvad det unikke er ved et samfund som vores.

Måske er varmen steget mig til hovedet. Jeg ved det ikke.  Det føles ihvertfald som om der er mere på spil i det Langelandske samfund, end det vi umiddelbart kan se med det blotte øje. Jeg vover derfor, at træde et par stykker over tæerne.

Jeg er jo selv en del af dette unikke sydhavs samfund, og forholder mig derfor også til Øen som både turistmagnet, erhvervskommune og kulturel højborg.

 

Spørgsmålet er:

Hvorfor gider jeg drøne helt til Nordsjælland for at faciliterer en konference, eller afholde et lederseminar, for derefter at fragte mig flere hundrede kilometer hjem igen til Langeland?

 

Hvorfor er det interessant at drive virksomhed som solo selvstændig på en Ø med internetdækning på kriseniveau, og med usikkerhed omkring kompetent erhvervsrådgivning?

 

Hvorfor er det fedt at bo på en Ø med finurlige mennesker, der snakker svært uforståeligt, og som interesserer sig for deres egen baghave (og bag-hav)?

 

Jeg tænker at der er tre ting i spil. 

(naturligvis – det er jo diplomaten i mig der skriver disse klummer)

 

  1. Langeland er kendt for at være et attraktivt feriested. 
  2. Langeland er kendt for at være en ud-ørken hvad angår erhvervsliv.
  3. Langeland er kendt for for unik kultur(arv).

 

Nummer 1. Turisme

Jeg er ledelsesrådgiver for en kvindelig leder fra det danske mindretal i Tyskland. Hun har gæstet Langeland i over 20 år i træk. Hun kunne i sin vildeste fantasi ikke forestille sig at være på ferie andre steder end på Langeland. Jeg spurgte hende hvorfor hun valgte Langeland år efter år, og hun kiggede blot på mig med store undrende øjne… Jamen. Det er jo en tradition. Jeg vælger det ikke år efter år. Langeland er mit andet hjem.

 

Nummer 2. Erhverv

Jeg er formand for Langelands mindste erhvervsnetværk for freelancere og solo selvstændige. Vi mødes en gang om måneden for at holde røven oppe på hinanden og inspirere til bedre business. Jeg spurgte medlemmerne af netværket hvorfor de dog driver virksomhed på Langeland. De kiggede på mig med store undrende øjne… Jamen. Det er jo her vi bor, lever og elsker at være. Vi har al den frihed vi søger som selvstændige her på Langeland.

 

Nummer 3. Kultur

Jeg var en del af tænketanken bag den nye kulturpolitik på Langeland for 3 år siden. Vi ønskede at skabe en kulturpolitik fordi kultur har en værdi i sig selv og kultur skaber indsigt og nye syn på verden. Gruppen var ledet af bibliotekschefen, og vi spurgte hende på et tidspunkt hvorfor det var så vigtigt med en politik for kulturområdet… Jamen. Kunst og kultur er jo for alle og bør anerkendes som en vigtig faktor i det gode liv på Langeland.

 

Yes. Den Langelandske kultur ER unik. 

Det gælder både den til tider svært forståelige dialekt, suppe og peberrodskød samt stokroser i lange baner. Men lige så meget det hav og den have som Langeland er bygget op omkring. Bakkerne, stendysserne, noret, havnene, køkkenhaverne, vilde heste, klinten og meget meget mere. 

 

Men kultur er mere end smukke bakker og søde heste. Kultur er det lim der binder os sammen som mennesker. På mystisk vis så er der her en hurtigtørrende superlim, trods markante dialektforskelle, og hang til både pyt-i-panden, paella og pot-au-feu.

 

Der findes jo ikke et tilsvarende sted som Langeland. 

Det er her vi bor. 

Det er her vi arbejder. 

Det er her vi lever.

 

Det Langelandske erhverv er knap så unikt som kulturarven. 

Sparsomt, vil nogen mene. Ikke eksisterende vil enkelte sikkert mumle. Et er sikkert, erhvervsfokus kan skærpes i fremtiden på Langeland, og det er man godt i gang med kan vi mærke. 

 

Turist- og erhvervsforeningen er netop kommet med deres udspil til fokus på især servicering af turismeerhvervet. Business Network Langeland har skruet et program sammen for efteråret med klar fokus på flid i virksomhederne. Handelsstandsforeningen kæmper for købstaden og alle større virksomheder på øen arbejder intenst for at fastholde medarbejdere efter et forår i ubalance. Langeland kommune ansætter i efteråret en erhvervschef, som skal have fokus på netop denne indsats. 

 

Der er mange initiativer i gang, og det er virkelig godt. 

 

Det der bliver øvelsen er at koble den gode turismeindsats og det nye erhvervsliv med den unikke Langelandske kultur. Og samtidig have for øje, at kultur ikke kun er “blot til lyst”, men hele vores eksistensgrundlag for at være mennesker på denne ø. Kulturen er den lim der binder os sammen som mennesker. Kulturen er den måde vi taler sammen, den måde vi lytter og den måde vi hjælper hinanden. 

 

Kulturen er vores ilt. Når vi får ilt kan vi leve.

 

(Klumme i Fyens Amts Avis juni 2020)

 

Der er nye kurser i Karlshøj Academy.

Vi anbefaler blandt andet, at du kigger på 1-dags-kurset “Dig og dit lederskab”. Der afvikles 2 kursusdage i efteråret 2020. Book din plads allerede nu.

Trackback URL: https://www.kristinekarlshoej.dk/2020/06/25/kulturen-er-vores-ilt-paa-langeland/trackback/