By: Kristine Karlshøj On: marts 19, 2019 In: Ikke kategoriseret Comments: 0

Vi er vilde med udvikling i udkanten! 

Vi er vilde med nye initiativer og energiske mennesker!

Vi er også villige til at gå ret langt for den gode idé… men vi bliver lynhurtigt meget trætte når vi kan se at de samme tre kværulanter møder op til “idéudviklingsmødet, og får den gode stemning til at forsvinde i løbet af 5 minutter.

 

Hvorfor sker det?. .. Fordi processen eller mødet mangler facilitering. Thats it!

 

Det grønne parti Alternativet, tog sagen i egen hånd for nogle år siden, og etablerede en facilitatoruddannelse for deres partisoldater. Det var et genialt træk. Det gjorde nemlig, at de (til tider lidt langhårede) processer blev struktureret og rammesat på en måde så mange kom til orde, og ingen kværulant kunne få et helt møde til at ende i brok og sure opstød.

 

Kommunerne har også fået øjnene op for facilitering som metode, og jeg ved at flere kommuner har indført gode rammer for mødeledelse og indkalder eksterne facilitatorer til større udviklingsprocesser. Det er virkelig fint, for mange har fået en skræk for borgermøder der ender i det rene ingenting.

 

Finanssektoren er sidste skud på stammen. Finansektorens uddannelsescenter udbyder snart en faciliteringsuddannelse for bankrådgivere. Djøf har gjort det i mange år, og kulturbranchen har altid gjort det. (selv før de selv vidste hvad det hed…)

 

Facilitering betyder “at gøre let”

Facilitering er en værktøjskasse og en ledelsestilgang, der kan skabe en stærk ramme for et møde eller en proces. Samtidig kan facilitering være med til at skabe engagement og få det bedste frem i deltagerne.

 

Det behøver ikke at være så fancy det der facilitering. Det handler blot om at nogen tager ansvar for processen. Du har måske været til et borgermøde, hvor du syntes at du spildte din tid, eller været til en reception, hvor dagens helt(inde) slet ikke fik ordet, fordi nogen tog æren for buffet, servietter og gæsternes opmærksomhed.

 

Facilitering handler blot om om tre små ting:

 • At sætte tydelige rammer, så alle kender målet
 • At hjælpe med at holde fokus på tiden og opgaven
 • At skabe en proces, der styrker tillid og samarbejde

 

Rundt omkring i Danmark findes et hav af små og store foreninger og projekter. De fleste skriger efter nye medlemmer eller yngre kræfter til at tage over. Men vi gider ikke at engagere os i noget som er uden styring. (og de unge gider slet ikke noget, som ikke giver mening for dem) Og samtidig så vil vi gerne bestemme det hele selv. Og forøvrigt også have æren for det vi bidrager med. (det er jo klart…)

 

Mange føler, at de spilder deres tid og energi når de engagere sig i projekter uden facilitering. Derfor er det rigtig ærgerligt, at der ikke er fokus på rammesætning og mødestrategi, når vi nu gerne vil have en masse medborgere til at engagere sig i mangt og meget.

 

Det er ingen hemmelighed, at jeg arbejder professionelt med at faciliterer udviklingsprocesser. Derfor betyder det meget for mig, at både kommunale og frivillige projekter ikke strander i dårlig facilitering, når det nu er muligt at skabe gode rammer. Jeg vil gerne bidrage til at alle bliver bedre til at faciliterer. Jeg vil gerne lære fra mig. Det er da det mindste jeg kan gøre.

 

Derfor får du et par tips som du kan gå hjem og bruge allerede i dag. Så prøver vi lige at redde verden sammen på denne måde… Er du klar?

 

 1. Vær en god vært(inde). Inviter dine gæster til mødet eller arrangementet, og fortæl dem at du glæder dig til de kommer.
 2. Gør det nemt for dine gæster at tilmelde sig dit arrangement.
 3. Byd dine gæster velkommen i døren. Giv hånd og fortæl dem at du sætter pris på at de er kommet.
 4. Fortæl om dagens program og vis din tidsplan så intet er skjult under gulvtæppet.
 5. Styr debatten med “hård hånd” på en venlig og anerkendende måde. (husk facilitator er altid neutral!)
 6. Nej… alle behøver ikke at komme til orde. Det er dig der styrer mødet, og har overblik over tiden, indholdet og målet.
 7. Hold målet for for øje hele tiden. Ja.. det er spændende at snakke om strikkeopskrifter – men ikke nu.
 8. Hold tiden og afslut mødet som aftalt.
 9. Sørg for at lave noget sjovt til sidst – det er altid det sidste vi husker.
 10. Følg op bagefter som aftalt. Sig tak til dine gæster for at deltage.

 

Så simpelt er det at faciliterer et møde!

Og hvis du stadigvæk tænker at det er svært eller uoverskueligt, så kan du trøste dig med, at øvelse gør mester, og du blot skal prøve det et par gange før det bliver rigtig godt.

 

Rigtig god fornøjelse!

KH. Kristine

Trackback URL: https://www.kristinekarlshoej.dk/2019/03/19/faciliter-processen-og-styrk-samarbejdet/trackback/