By: Kristine Karlshøj On: september 11, 2018 In: Ikke kategoriseret Comments: 0

Forleden var jeg i dialog med flere af mine kollegaer i en tråd på Facebook som handlede om hvorvidt samskabelse er et begreb som er ”in eller yt”. Nogle mente at samskabelse er begrebet vi har savnet hele vores liv, og andre mente samskabelse havde haft den taletid, at det nu skulle have.

Det interessante er at rigtig mange har en holdning til begrebet ”samskabelse”, men de færreste ved hvad begrebet betyder og indeholder. En af mine rigtig gode kollegaer, forfatter og foredragholder Nis Grønager Madsen, har skrevet flere bøger om samskabelse, og jeg spurgte naturligvis ham om samskabelse er ”in eller yt”. Som det diplomatiske menneske han er, så gav han ikke et entydigt svar, men han gav dog en retning som er vældig interessant at koncentrere sig om.

Samskabelse har i mange år været et meget brugt begreb, især i en kommunal kontekst. Og det giver rigtig god mening at arbejde med samskabelse i kommunerne. Det der har været (og er) udfordringen, det er at begrebet er blevet akademiseret, så samskabelse er ”noget vi taler om”, og ikke ”noget vi gør” sammen.

Nis Grønager Madsen skriver blandt andet i bogen ”Plads til deltagelse”:

”Samskabelse handler blandt andet om at opgive definitionsretten.
Definitionsretten er retten til at bestemme hvad problemet er.
Når vi har bestemt hvad problemet er, har vi næsten også bestemt hvad der skal ske bagefter..”

Samskabelse skal faciliteres

Jeg afholder for tiden et 3-dagskursus i facilitering i en jysk kommune. På den sidste kursusdag skal vi tale om forskellen mellem samarbejde og samskabelse. Konsulenten i HR afdelingen gjorde mig opmærksom på at de vist nok ikke brugte ordet samskabelse i kommunen mere, for der var ingen der vidste hvad det betød, så det havde de sløjfet igen. Jeg fortalte ham, at jeg gerne ville holde fast i at vi skulle tale om forskellen på samarbejde og samskabelse, for jeg havde en klar pointe med det.

Samskabelse kan blandt andet betyde ”former for samarbejde, hvor forskellige aktører i en given proces sammen udvikler ny velfærd”. Den definition er ikke lig med en teoretisering og akademisering af begrebet. Det er hands-on arbejde sammen med borgere, brugere, klienter, gæster, andre aktører eller hvilke titler der nu bruges i den enkelte kommune. Jo mere vi akademiserer begrebet, jo mere ubrugeligt bliver det. Mange har en opfattelse af at samskabelse er sådan et ord som kan indgå i alle sætninger. Jo mere jo bedre. Nej… Det er det ikke. Samskabelse kræver, at kommunens medarbejdere tager hånd om processen, og faciliterer den ligeværdigt.

Opgiv definisionsretten

Mange kommuner er dødtrætte af samskabelse, og ønsker det der hen hvor peberet gror. Andre kommuner er slet ikke kommet rigtig i gang med at bruge det. Uanset hvor din kommune er henne i processen, så kommer i ikke udenom betydningen af samskabelse i jeres daglige arbejde. At opgive definitionsretten og lade borgerne stille både spørgsmålene OG give svarene – det mangler rigtig mange kommuner at mestre. Den del kan vi ikke akademisere og skrive lange rapporter omkring. Det er der nogen som skal ud i virkeligheden og faciliterer. Den opgave er ikke løst endnu!

Jeg har endda hørt flere politikere bruge samskabelse tydeligt uden overhoved at vide hvad det betød. Men blot fordi nogle embedsmænd havde indskrevet ordet i en tale de skulle holde for nogle borgere. Samskabelse bør dybest set sælge mange billetter. Men det kan det kun hvis det er ærligt og oprigtigt deltagelse.

Samskabelse ER at skabe sammen. Det er nødvendigt, vigtigt og essentielt for vores liv sammen. Vi kan ikke lige pludselig tage samskabelse ud af ligningen i kommunerne. Det duer ikke. Hvis vi ikke kan forstå begrebet – så må vi jo lære det! Samskabelse handler om at skabe sammen – kommune og borgere. Derfor udbyder jeg og mine dygtige kollegaer temadage for medarbejdere i kommunerne der hedder “Gør din bruger til bidrager”. Det handler helt basalt om at give værktøjer til så de kan facilitere samarbejde.

 

Gør det let for borgerne at deltage

Facilitér deltagelse! Hvis samskabelse skal virke i kommunerne, så må vi i gang med at faciliterer deltagelse. Det gør vi ved at gøre det let at deltage. Det lyder banalt, men det er monster svært. Gør det let for borgerne at deltage. Gør det let at være med til at skabe. Gør det muligt. Skab rum for at der kan skabes relationer – både mellem kommunens medarbejder og borgerne, samt borgerne imellem. Vær det magiske bindeled der gør samtalen, opgaven, forbindelsen, projektet let. Skab rum. Smil og forvent ikke at du kan stille spørgsmålene og forvent slet ikke, at få svar.

Nå.. Hvad gør vi nu? Skal vi droppe samskabelse og finde på noget nyt? Vi kunne jo lige give det der samskabelse en lille chance til. Det kunne jo være, at vi fandt nogle greb til at løse udfordringen. Måske mangler vi at forstå begrebet.

Det er dybest set lige meget om vi kalder det samskabelse – vi skal bare give plads til at borgerne kan deltage i deres egen velfærd. Og det er noget I som medarbejderne i kommunerne skal gøre.

Læs mere om facilitering af forandringsprocesser 

Trackback URL: https://www.kristinekarlshoej.dk/2018/09/11/kommunerne-gider-ikke-mere-samskabelse/trackback/