By: Kristine Karlshøj On: august 14, 2018 In: Ikke kategoriseret Comments: 0

Klumme Fyens Amts Avis d. 18. august 2018

Manifest

Midt i den danske hedebølge var jeg sammen med min mand på sheltertur ved Millinge strand, Faldsled. Ud over at holde et par dages meget primitiv ferie, så havde turen også det formål at vi skulle udarbejde vores fælles manifest.

I forbindelse med vores vielse på rådhuset i Rudkøbing, gav jeg Kim en stor tom bog. Bogen sendte vi rundt under den efterfølgende middag, så vores forældre og børn kunne skrive en lille kommentar i den til os. Vi brugte derefter deres kommentar som inspiration til at lave vores eget manifest.

 

Hvad er et manifest?

Ordet manifest får både en til at tænke på den norske højreekstremistiske massemorder Anders Breivik, og bombningen i Oslo og massakren på Utøya d. 22. juli 2011. Det får måske også nogen til at tænke på Søren Kierkegaards livsskriblerier eller på ledelsesstrategi i en virksomhed.

Et manifest er en manifestation. Ordets betydning er ”en håndgribelig erklæring om et synspunkt”. I dette tilfælde, hvor Kim og jeg udarbejder et manifest, så er det et udtryk for et fælles værdisæt som vi skal bygge vores fælles liv på.

 

Værdigrundlag som manifest

Når jeg tænker tilbage på mit arbejdsliv, så har jeg faktisk brugt det at skrive et manifest rigtig mange gange. Jeg har nok bare kaldt det noget andet. Da jeg var leder af børnekulturhuset ”Nicolai for børn” i Kolding, arbejdede vi med vision, mission og værdier. Det tog det meste af et år at udarbejde et dokumentet som alle kunne nikke til. Måske var det ikke selve dokumentet der var så afgørende, men den proces som det giver anledning til. De mange møder hvor man sidder og flueknepper det ene ord frem for det andet. De lange samtaler om hvorvidt værdierne er indre eller ydre værdier. De mange dokumenter som bliver skrevet, rettet, slettet og skrevet igen – for til sidst at blive trykt på fint papir og hængt op på væggen.

Færdig! Når ordene hænger på væggen, så er de manifesteret. Så lever de. Eller gør de?

 

Ro til fordybelse

Det var ikke nemt at koncentrere sig om at skrive et parlivs-manifest på en sheltertur. Måske var det kombination bare lidt uheldig. Vi brugte det meste af tiden på at dase, spise mad og hoppe i havet. Den sidste aften tog vi os endelig sammen og fik skrevet gule lapper og brainstormet på ord og værdier. Der kom en masse andre mennesker hen på grillpladsen hvor vi sad og arbejdede, og pludselig blev vores foretagende meget privat og vi pakkede det hele sammen og lovede hinanden at gøre det færdigt der hjemme.

Nu er vi hjemme – og bogen er endnu ikke pakket ud endnu. Alle sedlerne ligger som vi lagde dem for flere uger siden. Men vi taler om ordene. Vi formulerer hver dag en lille smule til manifestet. Så det skal nok samle sig. Der er nogle ord og vendinger der går igen når vi taler om vores manifest: Værdighed, fællesskab, kærlighed, nysgerrighed og magi. Ord der betyder rigtig meget for os. Ord der skaber værdi for os, og får os til at skabe mere af det gode – sammen.

Processen er vigtig

Som manifestet ser ud nu, så har vi bygget det op over 10 ord. 10 emneoverskrifter. (Uden øvrig sammenligning med de 10 bud) Under hvert ord har vi beskrevet den følelse som rammer os, og hvordan vi ønsker vores liv og hverdag skal udfolde sig under dette emne. Vi glæder og meget til at se det endelige manifest.

Måske tager det et år at lave et manifest for et samliv, ligesom det tog et år at udarbejde et værdigrundlag i Nicolai for børn. Måske er det processen der er vigtigst.

Jeg håber processen varer hele livet <3


Her er inspiration til at lave et manifest eller et værdisæt for dit samliv, dig selv eller din virksomhed. Du blandt andet lade dig inspirere af Alternativets politiske manifest, eller Julia Lahmes bog, om en voksen kvindes manifest.

Trackback URL: https://www.kristinekarlshoej.dk/2018/08/14/manifest-2/trackback/