By: Kristine Karlshøj On: maj 20, 2018 In: Ikke kategoriseret Comments: 0

Vi taler meget om at sætte sig mål. Det gælder både mål i privatlivet, i arbejdslivet, i virksomheder og i verden. Vi bruger meget energi på at beskrive vores mål, og sørge for at få de rigtige termer på målsætningen. Vi bruger også meget energi på at involvere både medarbejdere og kollegaer eller familie i vores målsætning.

Men i hvor høj grad bruger du energi på at finde ud af HVORFOR du sætter dit mål?


Brug dit WHY når du sætter dig mål

Det kan være at du har sat dig et personligt mål i forhold til træning og forbedring af ydeevne. Det kan være at du har sat dig mål i forhold til en arbejdsopgave eller et projekt på dit arbejde. Det kan også være at du har et mål for hvordan du vil gøre verden til et bedre sted at være… Men hvorfor?

Når jeg rådgiver ledere i forhold til deres ledergerning, så oplever jeg tit at lederne kommer til mentorsamtalen med et fokus på at løse en specifik opgave. Det kan være en konkret forandringsproces i virksomheden, eller en personlig udfordring eller et mål de har sat sig. Det samme gælder for dig som ikke er leder i en virksomhed, men som jo er leder i dit eget liv.

Udfordringen for mange er at stoppe og, og gå et skridt tilbage og stille sig selv spørgsmålet ”Hvorfor var det at jeg ville løs denne opgave? – Hvorfor har jeg sat mig dette mål?”.

Den magiske ild i dig

Når målet blot står og blafrer uden sammenhæng med den ild som brænder inden i os, så kan vi løbe nok så meget efter målet, men finder aldrig ud af hvorfor vi ikke når vores mål. Ofte glemmer vi vores WHY. Hvorfor er det egentlig at jeg løber efter dette mål? Hvad er det egentlig for en drøm der bobler i mig? Hvilken oprindelig idé havde vi egentlig i afdelingen? Hvilke ben er det egentlig virksomheden står på? Hvor er vores magiske punkt? Hvorfor vil jeg løbe denne halvmarthon? Hvorfor vil jeg tabe mig? Hvorfor vil jeg skifte job?

I det øjeblik at du graver dybt nok ned og finder dit eller virksomhedens magiske punkt, så kan du sætte det rette mål, og få den optimale succes med at følge dit mål.

Marathon eller frihed?

Et eksempel kunne være, at du har et personligt mål med at løbe en halvmarathon. Dit ”magiske punkt” eller dit WHY bag ved din beslutning om at løbe en halvmarathon er at komme i bedre fysisk form, og måske oven i købet tabe dig nogle kilo. I det øjeblik at du ved hvorfor du gør det, så kan du bedre definere retningen hen mod målet. Det kan være at du af praktiske grunde kun kan træne 2 gange om ugen, derved kan du regne ud hvor meget du skal træne for at nå i mål med træning til halvmarathon. Det kan også være at du finder ud af at målet er for lavt sat – måske har du så gode ben og kommer så hurtigt i form at målet skal sættes højere.

Et andet eksempel kan være at du som leder har sat et økonomisk mål for din afdeling. Dit magiske punkt bag det mål er at du ønsker mere frihed i opgaveløsningen, så alle medarbejdere er gladere i deres hverdag. Ved at arbejde med den økonomiske målsætning finder du måske ud af at det ikke gør medarbejderne gladere eller skaber mere frihed til opgaverne, og skal derved ændre din målsætning så økonomi ikke er målet, men et af midlerne til at nå målet – større arbejdsglæde.

Når du kender dit WHY, så kan du finde den proces og de redskaber som DU skal bruge til at nå dit mål.

Så gør dig selv den tjeneste at:

  1. Stop op og gå et skridt tilbage
  2. Spørg dig selv ”Hvorfor?”
  3. Find den magiske punkt – din indre ild – din drøm
  4. Sæt dit mål herefter
  5. Find det rette redskab til at komme hen til dit mål
  6. Juster ind hvor WHY og målet ikke passer sammen

Hvis du vil arbejde mere med dit WHY, så vil jeg anbefale dig at læse Simin Sineks bog “Start med hvorfor”. Du kan fx købe bogen HER

Vil du læse mere, så kan du fortsætte med bogen “Find dit hvorfor”. Den bog kan du læse mere om på DENNE side

 

Rigtig god arbejdslyst – og husk nu at nyde processen frem mod målet, frem for kun at fokuserer på selve målet!

Kristine

Trackback URL: https://www.kristinekarlshoej.dk/2018/05/20/brug-dit-why-naar-du-saetter-dig-baade-personlige-og-professionelle-maal/trackback/