By: Kristine Karlshøj On: april 16, 2018 In: Ikke kategoriseret Comments: 0

Jeg er vild med Facebook….

Og jeg indrømmer gerne, at jeg er glad for at scrolle hen over skærmen. Jeg bliver fyldt op af informationer, nyheder og netværk. Jeg ved inderst inde godt, at det er psykologisk bondefangeri, og at algoritmerne viser mig hvad Facebook gerne vil have at jeg skal se. Men det handler om meget mere end algoritmer. Det handler om at tage ledelse over dit egen social media liv.

På Facebook kan jeg hurtigt og let tilgå og sende invitationer til børnefødselsdage i familien, kaffemøder med kunder og inspirationsdage i fagligt regi. Jeg har det hele samlet ét sted. Jeg går meget op i at kunne påvirke og inspirer mine venner og følgere. Jeg er desuden (uden at være beskeden) ret god til Social Selling, og arbejder strategisk med at udvide og pleje mit store netværk – både personligt og arbejdsmæssigt.

Alting er samlet ét sted

Det er netop det at have alting samlet ét sted som tiltaler de fleste af os ved Facebook. Det er jo umuligt at have et socialt netværk hvis vi står helt alene. Vi søger derhen hvor de andre også er fordi vi gerne vil være et del af et fællesskab. I Danmark har over 3.2 million danskere en profil på Facebook. Vi kan sagtens tage en snak om hvorvidt sociale medier skaber mere ensomhed end fællesskab for nogle. Jeg vil dog påstå at for de fleste er sociale medier en udvidelse af et eksisterende fællesskab, eller vedligeholdelse af de fællesskaber som vi indgår i i forvejen.

Krænke vores privatliv

Dagbladet Information bragte d. 7. april en artikel om Facebook, hvor journalist Rasmus Elmelund spørger ”Er der et liv efter Facebook”?. I artiklen beskriver han blandt andet hvordan hele Facebooks forretningsmodel jo dybest set består af at krænke vores privatliv. Der har været mange forsøg på at skabe et socialt medie, som kunne konkurrerer med Facebook, og journalisten på Information afprøver i sin artikel mange forskellige tilsvarende medier, men må erkende at intet andet socialt medie når Facebook til sokkeholderne.

Facebooks største styrke er, at vi alle sammen er der. Spørgsmålet er, om vi nogensinde ”alle sammen” kommer til at være et andet sted. Vi har jo en følelse af at det er ”alle sammen” som er på Facebook. Alle sammen, er jo alle dem som vi er forbundet med. Dem vi kender, og dem vi har et fællesskab med i forvejen.

Download din historik

Inden du for alvor overvejer at slette din profil, kan du danne dig et overblik over, hvor meget Facebook ved om dig. Du kan downloade al din data. Det er ret simpelt. Nederst i fanen ”indstillinger” klikker du på ”download en kopi af dine facebookdata”. Har du været storforbruger af Facebook, så skal du være forberedt på at modtage en fil på 1 GB eller mere. I disse uger løber problematikken på højeste blus omkring big data og misbrug af private eller personlige data. Det foruroligende ved at kunne downloade alle dine data er imidlertid, at Facebook kan gøre det samme. Altså downloade og bruge alle de data som du selv har tastet ind.

Et liv uden for Facebook

En af mine veninder og min gamle far er ikke på Facebook. Det er virkelig besværligt. Jeg respekterer fuldt ud deres fravalg af mediet, men det er en irritation for mig i min SoMe hverdag, at jeg ikke bare lige kan inviterer dem til en fødselsdagsfest eller dele en fed artikel med dem. På den anden side så tvinger de mig også til at fatte knoglen og ringe dem op. Det er der jo heldigvis stadigvæk en charme ved.

Kritikere af Facebook vil måske spørge om jeg ikke har et liv uden for Facebook. Jo… det har jeg. Et dejligt liv oven i købet. Facebook er en app på min telefon, en platform, en kanal, et medie i mit liv. Facebook er ikke min ven eller mit liv. Det er et redskab til netværk.

#deletefacebook

Måske har du oplevet fænomenet #deletefacebook som en modstrøm mod misbrug af private data i forbindelse det amerikanske valg, hvor over 42.000 danske blandt andet var involveret i datamisbrug, og over 87 millioner mennesker i hele verden var påvirket. Det er meget data der florere i de forkerte hænder, hvilket på ingen måde er ok. Men det er en anden kamp. Det handler om håndtering af data globalt. Vi kan sagtens skabe en hær ved at #deletefacebook. Men realiteten er at vi i samme ombæring vil søge et nyt medie, en ny platform og et andet fællesskab. Og skal jeg være ærlig, så findes der ikke andre platforme lige nu som kan hamle op med det fællesskab som jeg finder på Facebook. Det er måske en skræmmende sandhed, men også en bekræftelse af, at vi søger fællesskaber. Vi kan først boykotte Facebook den dag vi alle sammen er et andet sted sammen, på en anden platform.

Din nye professionelle platform

Ud over Facebook, så er jeg storforbruger at LinkedIn. Jeg bruger LinkedIn som min professionelle platform. Det er her jeg møder mine samarbejdspartnere, mine kunder og udvider mit professionelle netværk.

Hvis jeg skal give dig et godt råd i forhold til sociale medier og netværk, så beslut dig for hvad det er du vil med dine sociale netværk. Der er ikke forskel på at være i et virkeligt netværk og i et virtuelt netværk. Det er de samme mekanismer der er på spil.

Du bliver nød til at tage ledelsen over dit eget liv, og beslutte dig for hvad DU gerne vil med netværk. Det gælder for øvrigt også hvis du er leder i en privat virksomhed, en skole eller en kommunal forvaltning.

Fire forslag til en bedre netværkseffekt

Jeg har samlet 4 forslag til gode greb du kan bruge, for at tage ledelsen af dit eget liv tilbage, og skabe det liv på de sociale medier som du reelt ønsker.

Inderst inde, så handler det om ”bevidste handlinger”. Bevidstheden om, at det du gør har en virkning og en effekt. Bevidste handlinger gør at du kan beslutte dig og udføre din beslutning.

1.

#deletefacebook. Har du fået nok af Facebook, så slet din profil, og find alternative fællesskaber på andre sociale medier. (sig til hvis du finder et bedre netværk – jeg har ikke kunne finde nogen..)

2.

Fokuser på dine fysiske sociale netværk. Deltag fx i en fællesspisning, tag på højskole, sluk Instagram, Twitter, Facebook, Pinterest mv. Tag mobilen og ring til din mor i stedet for at trykke på Facebookknappen.

3.

Brug det professionelle netværk på LinkedIn. Det er dit sociale kompetencenetværk, og det kan være nyttigt i erhvervsmæssige sammenhænge, og være indgangen til nye kunder og samarbejdspartnere. LinkedIn er et kvalificeret og godt netværksvalg. Det tager lidt tid at blive gode venner med det, men så giver det også 10 fold igen.

4.

Træf kloge, reflekterende valg når du er på sociale medier. Overvej hvad du skriver og poster. Hvilke historier og hvilke billeder ligger du ud? Hvem skal have glæde af det i fremtiden? #usefacebookvice kunne være det nye hashtag til at bruge Facebook klogt i fremtiden.

Netværkseffekten

Ifølge økonomer er der en central grund til at Facebook er så svær at komme af med. Det er den såkaldte ”netværkseffekt”. Når vi ikke har nogle gode alternative medier at være på, så bliver vi på Facebook. Det samme sker uden for de sociale medier. Og den del er mindst lige så interessant at forholde sig til. Hvis vi ikke skaber, vedligeholder og udvider vores gode sociale fællesskaber, så bliver vi enten hængende i ensomhed eller i halvgode, kedelige eller utrygge netværk. Der skal være et godt alternativ, ellers så flytter vi os ikke.

Så jeg hænger ud på Facebook lidt endnu. Du er velkommen til at hænge ud sammen med mig på min Facebookside ”Kristine Karlshøj – Lederrådgiver, Facilitator og Procesdesigner”. Vi ses på SoMe!

Du er velkommen til at besøge min Facebookside eller connecte med mig på LinkedIn

Trackback URL: https://www.kristinekarlshoej.dk/2018/04/16/netvaerkseffekten-klumme-i-fyens-amts-avis/trackback/