By: Kristine Karlshøj On: april 01, 2016 In: Procesdesign Comments: 0

Netværk skaber relationer

Netværk er menneskets gave til hinanden. Vi er sociale homosapiens og vi leder efter partnere og artsfæller, ligesom vi leder efter næste måltid. Vi forener os i fællesskaber og spejder efter ligesindede. Vi skaber netværk for at skabe relationer.

Når vi har fundet vores gruppe, så arbejder vi intenst på at finde vores plads i gruppen. Er jeg anfører eller bagtrop? Når vi har fundet vores plads, så finder vi vores opgaver i gruppen. Vi søger netværk fordi vi har brug for hinanden. Alene er vi sårbare og skrøbelige. Vi har faktisk brug for hinanden.

Jeg elsker netværk! Sådan helt inde fra hjertet. Jeg elsker denne her topmoderne form for mix af brancher, køn, opgaver, salg og køb og byttehandel.

Når jeg er løbet ind i en ny opgave eller flyttet til et nyt sted, så bruger jeg lidt tid på at bygge min rede, og derefter løber jeg ud i verden for at finde mit netværk. Jeg kan se et mønster der gentager sig, så helt tilfældigt kan det ikke være længere.

De fleste af de netværk jeg har oprettet og deltaget i har haft erhvervsmæssig karakter. Og andre har drejet sig om børne-lege-aftale-sammenkomster, og har været mindst lige så vigtige for mit liv. Underkend ikke dit private netværk. Heller ikke dit sekundære netværk. Det guld du leder efter kan ofte ligge i næste led i dit netværk.

Netværk af kunst og kulturledere i Danmark

Dette er verdens bedste netværk! Det er i hvert fald MIT bedste netværk. Jeg tog diplomuddannelse som Kunst- og Kulturleder på Scenekunstens Udviklingscenter for et par år siden. På uddannelsen arbejdede vi med metoden “reflekterende team”. Metoden går ud på at vi i vores team bruger coachende spørgeteknikker, hvor vi stiller åbne spørgsmål ind til hinandens udviklingsproces. Denne type teamarbejde gør at man hurtigt lærer hinanden utrolig godt at kende. Man vender simpelthen vrangen ud på sig selv. Det er nødvendigt.. ellers bremser man for sin egen udvikling, og uddannelsen er spild af både tid og penge. Hvis jeg skulle bytte min kæreste ud med nogen.. så er det disse mennesker jeg vil bytte ham ud med. (PS. Han skal IKKE byttes ud. Det var bare et eksempel ..)

Børnekulturelt Netværk

Et af de første meget værdifulde netværk jeg var med til at starte hed ”Børnekulturelt Netværk”. Det var et netværk for alle de fagpersoner som arbejdede med børnekultur i Svendborg Kommune. Netværket opstod på baggrund af behovet for koordinering og samskabelse af børnekulturelle aktiviteter i kommunen. Fra at have en meget opdelt og anarkistisk tilgang til børnekultur i hele kommunen, fik vi i løbet af et par år skabt en samarbejdskultur og et flow i børnekulturen, som gav både mere (børne)kultur for pengene, venskaber for både børn og voksne, og tætte bånd mellem foreningsliv og kommune. Netværket eksisterer stadigvæk efter 10 år. Og det er jeg sgu en smule stolt af!

Kvindeleder netværk Fyn

For 4 år siden deltog jeg i et opstartsarrangement som var arrangeret af fagforeningen Lederne. Arrangementet havde til hensigt at etablerer et netværk for kvindelige ledere på Fyn. Jeg må indrømme at jeg var lidt skeptisk før arrangementet. Var der et behov for dette netværk? Hvem havde efterspurgt det?, og hvad var grunden til at bruge tid i sådan et netværk?

Heldigvis måtte min tvivl komme mig til skamme. Hold da op! Sikken en fest vi har haft i de år. Jeg blev netværksleder for én af de to netværk af kvindelige ledere der blev etableret den aften for 4 år siden. I netværket er vi mellem 12-18 kvinder der mødes 6 gange om året. Vi har samme afsæt for faglig samtale. Vi er alle kvinder, ledere/direktører og de fleste har personaleansvar. Vi har en turnus hvor vi mødes i hinandens virksomheder. Vi har et oplæg (ofte udefra), og så debattere vi et emne som vi har valgt sammen. Netværket er ingen kaffeklub. Men vi har det dælme sjovt, og jeg bliver klogere på ledelse hver gang vi mødes!

Bodega Klubben

Dette netværk har lidt en anden klang end de øvrige netværk jeg har deltaget i… Det gør ikke netværket mindre værdifuld. I netværket er vi 4 kvinder. Alle travle kvinder. Ledere af større institutioner eller med egen virksomhed. Netværket startede forbi vi syntes, at vi brugte for lidt tid til at gå på bodega, og netværket første opgave var at tage en bodegatur hvor vi slavisk skulle drikke os igennem en hel by…. Jeg kan lige så godt indrømme med det samme, at det skete aldrig. Vi er simpelthen for snakkende et netværks-folkefærd, så vi har kun sludret os igennem en enkelt café ! … Bodegaklubben mødes ikke så ofte, men når vi mødes så giver det lige det pust der skal til for at rykke til næste opgave eller tage næste skridt i en livsretning. Og vi kender hinanden så godt på både det faglige og personlige plan, at vi til enhver tid til kunne ringe og sige ”hjælp”! Det skal netværk nemlig også kunne.

Sociale medier og netværk

Facebook screenprintUnderkend ikke sociale medier i forbindelse med netværk. En ting er at nyde hinandens fysiske selskab, se hinanden i øjnene og mærke energien når nye ideer opstår, og strategier tager form. Men de sociale medier er det perfekte redskab til at skabe netværk, skabe kontakt, sprede en ide og få respons. Det er her vi kan mødes i grupper, blogs og på sider efter et fysisk møde i netværket.

De sociale medier spiller en vigtig rolle. Nogle gange er de irreterende og jeg ville ønske at Facebook aldrig var opfundet da jeg aldrig får læst Facebook til ende, og LinkedIn skulle dø da det er så besværligt at finde rundt i… Men !

Kan du huske da Facebook startede? Du fandt gamle skolekammerater, som du ikke havde talt med i 100 år. Kan du huske da du oprettede en profil på LinkedIn? Du fandt pludselig ud af hvor mange du egentlig kender, og som du ville kunne ringe til hvis lokummet brændte. Hvis du mistede dit job eller du akut skulle finde en ny samarbejdspartner. Det kan altså bare noget det der sociale netværksbøvl.

Og ja.. det tager utrolig meget af ens fritid. Ja.. det er sandhed. Og man kunne måske bruge noget mere tid på at dyrke de nære relationer og besøge sin familie… Ja. Det kunne man.

Det må være en prioritering. Alt er en prioritering. Og når du så har prioriteret, så kan du vende blikket mod de sociale medier igen, og tage det du kan bruge. Og give det dobbelte igen – og lade resten være. Det er nemlig sådan vi får mest ud af netværk. Giv giv og giv…. Den dag du står og mangler en lille lilla skrue eller en benløs fugl… Så ved du liiige hvor du skal få fat i den.

Jeg har 2 favoritter når vi taler om de sociale medier og netværk. Det er Facebook og LinkedIn. Og jeg bruger dem til hver sit formål

Facebook

Jeg har fx brugt Facebook til at oprette en gruppe til alle de kursister som har deltaget på mit kursus ”Skab struktur i din kreative hverdag”. Facebook gruppen er en lukket gruppe og det er kun tidligere kursister der kan tilgå gruppen. I gruppen deler jeg tips og ideer til at arbejde med struktur. Gruppens medlemmer har også glæde af at netværket med hinanden. De har nemlig alle deltaget på et af mine kurser, og har derfor samme baggrundsviden for at tale om struktur. Et fælles tredje. En samhørighed.

skab struktur coverbillede(Psst…Du kan også blive en del af den lukkede gruppe på Facebook. Du skal blot tilmelde dig et af mine kurser – så er du automatisk med i gruppen efterfølgende. Find og book dit kursus HER)

Jeg bruger også gerne Facebook til spørgeskemaer, og til at finde testpersoner til et af mine nye produkter i min virksomhed. Facebook er for mig en blanding af personlige relationer og faglige bekendtskaber. Og jeg blander dem lidt sammen, det indrømmer jeg. Men i det store hele fungerer det faktisk ret godt.

Vil du være ven med mig på Facebook?… Du kan i hvert fald tjekke min side ud. Den er ret god! Find den HER

LinkedIn

Det tog mig rigtig lang tid at blive gode venner med denne faglige platform. LinkedIn er et netværksmekka for faglighed, faglige bekendtskaber og mennesker som man gerne vil knytte faglige bånd til senere i sit liv. Og det er bare med at komme i gang her, hvis du vil noget med netværk.

Min erfaring er at LinkedIn er lidt svært at komme i gang med. Det er ikke så logisk opbygget, og brugerfladen mangler stadigvæk at blive lidt mereStormvind tjekket. Til gengæld så kan man blive en mester i netværk, hvis man bruger lidt tid og energi på at dyrke bekendtskaberne her.

Alle der bruger LinkedIn er der for at dele faglighed, dele netbærk og dele viden. Og det er jo lige det vi taler om nu … Netværk!  Hvis du har brug for et lille kursus eller bare gerne vil have et puf i din brug af LinkedIn så kontakt lige Dorte fra Stormvind. Hun er knaldgod til LinkedIn, og hun tager oven i købet ud og fortæller om det. Du kan finde Dorte HER

 

Et nyt kapitel – Business Netværk Langeland

Nu starter der faktisk et nyt kapitel i mit liv. Jeg flyttede til Langeland for 9 måneder siden. Jeg har bygget rede, malet huset indvendigt, flyttet ind og flyttet om. Min skønne kæreste er i gang med at anlægge køkkenhaven og børnene er faldet til. (… du kan naturligvis følge vores selvforsyningsprojekt på Bøstrupgård via vores Facebookside)

Nu skal jeg netværke lokalt! Og jeg er SÅÅ klar til det. Den bedste måde at skabe netværk er ved selv at byde op til dans. Og det gør jeg gerne. Jeg har den klare fordel at:

  • Jeg har startet flere netværk op tidligere.Marie Wøldike til et netværksarrangement
  • Jeg arbejder til hverdag med at skabe struktur i kreative processer.
  • Jeg håndterer dagligt mennesker som er på vej fra et sted til et andet i deres udvikling…
  • Og så lever jeg desuden af at faciliterer processer.

Business Netværk Langeland er arbejdstitlen på netværket, som jeg håber kommer til at rumme både store og små virksomheder fra hele den lange ø. Jeg håber også at netværket vil blive stedet hvor hende eller ham med den lille webshop kan sparre med hende eller ham fra det store økologiske landbrug. Helt på tværs af fagligheder og størrelse. Dét vi har til fælles i dette netværk er geografien. Vi er et lokalt netværk, og vi har samme udfordringer og glæder ved at have valgt at bosætte os og drive virksomhed på en meget lang og smal ø, hvor befolkningstallet falder, men hvor vi til gengæld har flere solskinstimer end resten af Danmark.

Her kan du se invitationen til opstartsmødet i Business Netværk Langeland – Kommer du?

Book et kaffemøde

Book et kaffemøde

Netværket er ikke længere væk end den næste kop kaffe! Og det så sandt som det er sagt. Hvis du har et projekt du vil dele med mig. Hvis du har en god ide.. hvis du gerne vil høre mere om hvordan jeg skaber et foredrag.. hvis du gerne vil fortælle en historie. Hvis du gerne vil vide mere om procesdesign… Hvis du bare godt kan lide at drikke kaffe med en rødhåret kvinde fra Langeland – ja så send mig en mail – og book et kaffemøde!

Mail@kristinekarlshoej.dk

TLF: 22171177

(PS.. jeg holder både kaffemøde på Skype, via telefonen og i virkeligheden)

 

Trackback URL: https://www.kristinekarlshoej.dk/2016/04/01/netvaerk-skaber-relationer/trackback/