By: Kristine Karlshøj On: oktober 28, 2017 In: Ikke kategoriseret Comments: 0

Klumme i Fyns Amts Avis lørdag d. 28. oktober 2017

Her på Langeland kan vi lide at gøre tingene simpelt. Men lad mig slå fast med det samme… simpelt betyder ikke uvidende eller sløset. Det betyder ganske enkelt, at vi har en meget lavpraktisk og pragmatisk indstilling til tingene, og vi gør dem så enkelt som muligt. Måske er det fordi vi bor så tæt på naturen. Det i sig selv gør noget ved én. Næsten dagligt at have kontakt med havet, skoven, marker og enge giver ro i systemet og skaber overblik i prioriteringslisten. Måske er det fordi vi som indbyggere i et yderkantsområde er nødt til at få tingene til at fungere. Det betyder, at vi bliver kreative i opgaveløsningen, og vi finder hurtigt frem til den letteste vej. Denne tilgang fungerer overraskende godt i forhold til det meste. Efter devisen ska´ jeg det bru´, ska´det ku´dú!.

For et par uger siden fik jeg til opgave at skrive en klumme om sundhed til et dansk dameblad med målgruppen kvinder over 40 år. Her brugte jeg samme enkle tilgang til begrebet, og valgte at beskrive sundhed ud fra et gummistøvleperspektiv, hvor de ”billeder” jeg fremmalede om livet på landet, gav et enkelt bud på, hvad sundhed er for en størrelse. Nogen gange forklares det bare bedst på en enkel måde.

Således forholder vi os også til livets større spørgsmål og til begreber der ellers kan være luftige eller komplekse størrelser. For hvorfor gøre det sværere end det er? Det kan nogen gange udmønte sig i ret håndfaste ”statements” men det er fordi det egentlig sparer en masse forklaringer, hvis man kan sige det kort i én sætning og så samtidig sige en masse mellem linjerne. Det er praktisk! Som med denne klummes overskrift, som jeg fik foræret af bibliotekschefen på Langelands Bibliotek, Anni Jensen. Anni svarede på et opslag, jeg havde lagt på min Facebookprofil, hvor jeg søgte inspiration til indholdet til klummen om sundhed. Anni henviste mig til en artikel af Peter Thybo om ”Det dobbelte kram”. Artiklen handler om at anskue sundhed som både fysisk og mental. Denne overvejelse omskrev Annie med henvisning til et netop afsluttet læseprojektet på biblioteket på følgende rammende vis: ”Hvad nytter det at kunne lave en ironman, hvis der er tomt mellem ørene”?

Dagens klumme handler om Dannelse, men jeg synes egentlig, at overskriften er lige så sigende hér. For hvis man ikke tænker over, hvorfor man gør som man gør, så ender man nemt som bonden der sagde, ”hvad forstår vi bønder os på agurkesalat? Vi tror at det er kartofler, og så æder vi det”!

Hvis man googler ordet Dannelse, dukker der en masse betegnelser op, og man vil opdage, at begrebet har skiftet betydning gennem tiderne. Hér kunne man let fortabe sig og ende med at sidde tilbage med en følelse af overvældelse. Én af definitionerne sprang dog straks i øjnene på mig, fordi den passer umådelig godt til den langelandske livsfilosofi. Den lyder sådan her: ”Dannelse er det der er tilbage, når man her glemt, hvad man har lært”!

Omskrevet til langelandsk må det betyde nogenlunde… ja du har gættet det… ”ska´jeg det bru´, ska´det ku´du! Omskrevet til rigsdansk er meningen, at hvis vi skal have glæde af at vide, hvad dannelse er for en størrelse, så er vi nødt til at praktisere den. Og her kommer min opfordring til jer: Gør det enkelt! Det bliver endda sjovt.

Har du prøvet at spille BuzzWord Bingo?

Næste gang du skal til et socialt arrangement, så medbring din helt egen bingoplade med ord som er oppe i tiden. Du skal blot (igen) google ”Buzzword bingo” så får du din helt egen spilleplade frem. Print bingoplader ud til selskabet, sådan at du og de andre gæster nu får mulighed for at krydse af på bingopladen, hver gang I hører et af ordene i samtalen og vupti, efter kort tid er der bingo.

Agil er et blandt mange andre nye buzzwords vi skal forholde os til. Agil betyder for øvrigt blot ”rask tempo eller adræt”. Nu skal vi også være agile når vi skal arbejde. Mine tanker blev straks ledt hen på ”Agility” som vist er en slags hundetræning…. Bag ordet ”agil” gemmer der sig måske et ønske om at få en kvik og hurtig opgaveudførelse. Der ligger altid noget bagved. En forklaring eller et ønske.

Det sjove begynder, når vi begynder at trække betydningen ud af de ord, vi benytter i flæng. Så når I til selskabet krydser af på bingopladen, så tal samtidig om ordene. Hvad betyder de egentlig? Hvordan har de indflydelse på det du og jeg tror og gør i det daglige?

Hér begynder dannelsesprocessen, for det er nu vi begynder at tænke over- og forholde os aktivt til betydningen, og herved begynder vi at forstå, hvad ordet betyder for os i vores hverdagspraksis. Det er her vi begynder at tænke over, hvad vi gør, og hvorfor vi gør som vi gør, og når vi får øje på, hvad det egentlig er vi gør, kan vi pludselig også se, alt det vi ikke gør! Med andre ord, så bliver vi bevidste om muligheder og begrænsninger og begynder at kunne træffe kvalificerede valg omkring vores handlinger.

Og så er vi tilbage ved overskriften, ”Hvad nytter det at lave en Ironman, hvis der er tomt mellem ørerne”. Oversat fra langelandsk betyder det, at selvom du tilsyneladende gør tingene super godt, så er det slet ikke godt, hvis du ikke ved, hvorfor du gør det. Eller sagt på en anden måde: Som med alt andet, virker det bedst i praksis!

Begynd i det små. Tænk over de ord du omgives af, og tænk over, hvad de betyder, både i ordbogen og for dig. Mærk efter hvad det gør ved dig og endnu bedre, mærk efter hvad det gør ved andre.

Morale: Det er sjovere (og sundere) at lave en Ironman, når man véd, at man gør det!

 

Kristine Karlshøj

Lederrådgiver, Facilitator & Procesdesigner

Trackback URL: https://www.kristinekarlshoej.dk/2017/10/28/hvad-nytter-det-at-kunne-lave-en-ironman-hvis-der-er-tomt-mellem-oererne/trackback/