By: Kristine Karlshøj On: maj 31, 2017 In: Ikke kategoriseret Comments: 0
Klumme Fyns Amts Avis lørdag d. 3. juni 2017

Jeg ved ikke meget om strøm og stikkontakter. Jeg ved endnu mindre om elektronik og elektro-maski-mekaniske sager. Jeg kan huske at der var et fag i folkeskolen der hed ”fysisk-kemi”, men jeg kan ikke huske at jeg var tilstede. Til gengæld var jeg ret meget tilstede i min skoletid da det galt om at skabe sociale relationer i frikvarterne, og jeg var ret meget med når der skulle planlægges skolefest og afleveres lange sproglige afhandlinger. Jeg kan også huske at jeg stillede op hver gang at der var valg til elevrådet. Det var en vigtigt del af den demokratiske dannelse for mig.

Demokratisk dannelse

Grundtanken med den demokratiske dannelse er, at danne samfundets borgere til aktiv deltagelse i de demokratiske processer. Skolen kender vi som en af de steder, hvor samfundet kan uddanne og danne demokratiske medborgere. Familie og venner er for manges vedkommende også et sted for demokratisk dannelse. Som voksne kommer vi først virkelig på prøve. Det er her at vi skal vise at vi rent faktisk kan omsætte den demokratiske dannelse til hverdagshandlinger og forandring.

Min påstand er, at Langeland per definition et skridt bagefter. Jeg er ked af at sige det, men det er omtrent sandheden. Jeg ville ønske at jeg kunne sige, at Langeland er et skridt foran, om ikke andet et skridt foran et andet udkantsområde i Danmark. Men nej… Der er virkelig lang vej. Den gode nyhed er at vi er godt på vej.

Jeg tænker ofte på om det er det hele værd at bruge al den energi på dannelse, opdragelse, inddragelse, omstilling og indsigt. Kunne vi ikke bare få noget fra hånden i stedet for. Komme ud over stepperne. Al det snak, føle efter og have alle med. Der er bare det der med at demokratiet i sig selv består bedst ved at have oplyste borgere, og kræver at der er vilje til og erfaring med at være bidragende samfundsborger. Vilje og erfaring kommer ikke af sig selv. Det skal trænes.

Bæredygtig omstilling

At skabe omstilling på Langeland kræver åbenhed, nysgerrighed og fleksibilitet. Det nytter ikke at sidde på sine hænder, sin pengetank eller kun anbefale sin bror eller fætter til eneste ledige plads i en bestyrelse eller et repræsentantskab. Hvis vi gør det, så havner vi i smålig købmandslogik eller en bondsk snusfornuft. Og det vil mildest talt ikke klæde os.

Dannelse betyder, at du som individ kan navigere i det samfund, du er en del af. Med dannelse kan du træffe de rigtige valg for dig som individ – ikke ud fra en eller anden snæver fagsynsvinkel, men ud fra en bred forståelse af den verden, du lever i. Hvis dannelsen kommer under pres, er det også et problem for vores demokrati. Hvis du skal forholde dig til de komplekse, globale udfordringer, du bliver præsenteret for i medierne, er du nødt til at have en bred grundviden. Og jo mere komplekse de problemstillinger bliver, jo vigtigere bliver det, at man har en bred indsigt

Disruption?

Der er så mange nye ord som vi skal forholde os til. Kan det virkelig være rigtigt? Ja. Det er lige som med elektroniske apparater. Når du først lige har lært at betjene det ene, så kommer der en ny model som kræver en ny brugsanvisning og en ny forståelse for teknik.

En af mine yndlingshadeord er ”disruption” som slet og ret betyder ”skab den forandring der kræves eller dø”. Disruption er for så vidt ingenting i sig selv, men det kan som begreb være med til at skabe det fokus på forandring som er nødvendig for eksempelvis et udkantsområde.

Jeg er ikke tilhænger af forandring for forandringen skyld, men jeg er tilhænger af at skabe en balance mellem tradition og fornyelse som tager hensyn til det nye samfund vi lever i. Derfor deltog jeg blandt andet i brugermødet i Langelands Elforsyning i denne uge. Og derfor stillede jeg op og blev valgt til repræsentantskabet. Og derfor skriver jeg i dag en klumme om demokratisk dannelse og vigtigheden af forandring.

Moderne elselskab

Fra elforsyning til moderne energiselskab kunne overskriften have været når vi ser tilbage på ugens brugermøde i repræsentantskabet for Langelands Elforsyning med 210 deltagere på Skudehavnen i Rudkøbing.

Dette er ikke kun en ligestillingskamp. Det handler også om demokratisk dannelse. Om tradition og fornyelse. Om disruption. Bæredygtighed. Åbenhed, Og om fællesskab i udkanten…

Langelands Elforsyning er en virksomhed vi kommer til at høre meget mere om de kommende år. Og det gør vi fordi Langeland (og resten af udkantsdanmark) er i så stor forandring i disse år, at brugerejede virksomheder som fx. Langelands Elforsyning ikke længere kan gemme sig bag “sådan plejer vi at gøre”.

En sund og moderne virksomhed er ikke længere en virksomhed med 190 millioner i egenkapital placeret som død kapital. En sund og moderne virksomhed placerer sine aktiver som bæredygtig investering, og gør en aktiv indsats for det lokale og globale miljø gennem investeringer. En sund og moderne virksomhed driver aktiv samfundsdeltagelse og er nysgerrige på forandring. En sund og moderne virksomhed løfter blikket, smiler, byder indenfor og spørger nysgerrigt for at finde nye veje frem.

Det gode ved Langeland er at udviklingspotentialet er virkelig stort… Og det er virkelig sjovt at arbejde med!

Vores opgave er at tage det bedste med fra fortiden og smelte det sammen med det bedste fra fremtiden. Når vi gør det så forestiller jeg mig, at der på smukkeste vis opstå delebiler som tanker grøn strøm fra de fælles opladerstationer placeret rundt omkring på Langeland. Lokale køkkenhaver som leverer varer til den lokale fællesdrevne butik. Affaldssortering og affaldsgenbrug foregår der hvor affaldet bruges – hvis vi overhoved har noget affald, da vi ikke længere bruger emballage.

Mit ønske er, at vi med fokus på demokratiske dannelse kan være med til at skabe et samfund i bedre balance. Et samfund som er bygget op af driftige virksomheder der drives ud fra en helhedsforståelse som betyder at bæredygtighed ER profit.

 

Kristine Karlshøj

Lederrådgiver, Facilitator & Procesdesigner

Brugermøde ved Langelands elforsyning maj 2017 Fotograf: Birger Vogelius www.fyens.dk

Trackback URL: http://www.kristinekarlshoej.dk/2017/05/31/balancen-mellem-tradition-og-fornyelse/trackback/