By: Kristine Karlshøj On: april 15, 2017 In: Ikke kategoriseret Comments: 0

For et par uger siden var jeg til boglancering på VIA University i Århus. Forfatter og ledelsesrådgiver Lone Belling har netop udgivet en ny bog som bærer titlen ”Bæredygtig dannelse – skitser til en empatisk verden”.

Bogen giver et indblik i de tanker der bevæger sig i tiden netop nu omkring balancen mellem data og dannelse. Hvorfor og hvordan indsamler vi data i vores samfund? Hvordan tackler vi dannelseselementet i en dataindsamlingstid? Har test overtaget almindelig dannelse?

Vi vil ha´bæredygtig dannelse!

Bæredygtig dannelse kan umiddelbart lyde som endnu et af de der moderne buzz-word-uden-videre-mening. Men nej… Denne gang virker det!

Bæredygtig dannelse er hoved på sømmet når du tager en leders briller på. (det gælder også dig som er leder af dit eget liv). Bæredygtig dannelse handler nemlig om at få dannelse tilbage på dagsordenen i familierne, i skolerne og i virksomhederne.

Bæredygtig dannelse handler om at genfinde og bevare sit etiske kompas i dansen mellem data og dannelse. Til den opgave har bogens forfatter lavet en rigtig fin model som vi kan tage udgangspunkt i. Modellen er (naturligvis) cirkulær, og består af 4 fokusområder placeret i hver sit verdenshjørne; Almen dannelse, naturvidenskabelig dannelse, eksistentiel selvdannelse og hjertets dannelse.

 

Dannelse er ikke kun en teoretisk tilegnelse af kultur og viden, men en livslang udviklingsproces. Hans-Georg Gadamar beskrev i hans store værk ”Sandhed og metode” fra 2004, hvorledes både det almene og det partikulære har en samlet gyldighed i det menneskelige selvforståelsesområde. Oversat til hverdagssprog kan vi sige at det er vigtigt, at få gode livsindtryk gennem fx kunst og kultur som rammer os alle, og gennem indtryk som er mere særlige og personlige (fx personlig udvikling).

Bæredygtighed handler for mig om at skabe de bedst mulige betingelser for mennesker og miljø både nu og i fremtiden. Vi kender især begrebet bæredygtighed indenfor miljødebatten. Og snart vil vi også høre begrebet brugt mere og mere inden for den personlige udvikling, design og økonomi.

Med ordene fra Brundtlandrapporten fra 1987 er bæredygtighed det, som “skaffer menneskene og miljøet det bedste uden at skade fremtidige generationers mulighed for at dække deres behov”.

 

Vi kan også have god gavn af at tage den indianske filosofi til os der handler om at overveje virkningerne af vores handlinger for fremtidens efterkommere i syvende led. Hvem tænker SÅ langt? Gør du? Jeg indrømmer gerne at jeg selv syntes det er svært at tænke mere end et par uger frem. Det er svært at huske indkøbsnettet, og igen købe en ny plastpose i Netto. Det er er svært at huske mig selv på at løfte hovedet og smile til alle hver dag, vel vidende at jeg selv bliver i bedre humør og gør andre glade. Det er svært at købe lokalt når det er nemmere at handle på nettet. Det er svært at finde tid til selvudvikling når jeg sidder med hovedet begravet i arbejde.

Og så er det vist heller ikke mere svært… Måske handler det også lidt om min egen dovenskab, mine egne krav til mig selv og dårlige undskyldninger!

Lone Bellings bog om Bæredygtig dannelse giver mig (og dig) mulighed for at forstå vores egen vej til bæredygtig dannelse igennem en simpel og brugbar model. Modellen består af en cirkel som er delt i 4 lige store dele. Til hvert ”lagkagestykke” får du som læser baggrundsteori og en række øvelser og redskaber som du kan gå i gang med lige nu. Det eneste det kræver er at du giver dig tid til at læse bogen. Og giver dig tid til at reflektere og udføre små og simple ændringer i dit liv.

 

Man siger, at vi ikke kan forandre verden ved at sidde stille, derfor får du lige en lille øvelse så du kan øve dig i at være opmærksom selv om du sidder stille. Brug herefter din opmærksomhed fornuftigt. Øvelsen virker måske banal, men den kræver din fulde opmærksomhed. Ligesom bæredygtig dannelse vil gøre det fremover.

Øvelse 1: Fokuseret opmærksomhed

  • Sæt dig godt til rette på stolen
  • Mærk gulvet under dine fødder
  • Mærk stolen under din bagdel og på bagsiden af benene
  • Mærk dine hænder og det de hviler imod
  • Mærk dit hoved, flyt lidt på det, så det hviler godt på halsen
  • Mærk dit åndedræt, bare lad det være, bare læg mærke til det
  • Mærk nu din krop og dit åndedræt på én gang
  • Vend så din opmærksomhed mod det som du skal i gang med nu – lyt og se fremad

Lederrådgiver og procesdesigner Kristine Karlshøj viser her modellen for nutidig almendannelse fra Lone Bellings bog ”Bæredygtig dannelse” 2017. Fotograf: Marie Wöldike

Kristine Karlshøj fortæller om Lone Bellings bog Bæredygtig dannelse

Du kan læse mere om Lone Belling på hendes side: LIV & LEDERSKAB

Du kan bestille bogen “Bæredygtig dannelse – skitser til en empatisk verden HER

Trackback URL: https://www.kristinekarlshoej.dk/2017/04/15/vi-vil-ha-baeredygtig-dannelse/trackback/